BookStore

Vinböcker om vinodlare, viner och regionala specialiteter i Piemont

drop

Vinboken över Piemont - första upplagan (V1)

Bakgrund

När jag för 15-20 år sedan besökte Piemonte för första gången, var när vi återvände från en semester vid Medelhavet och egentligen bara av ren nyfikenhet. Namnen Barolo och Barbaresco kände jag ju redan, men jag hade aldrig smakat vinerna. Jag fick alltid höra att dessa viner är svåra eller tunga och präglas av en hel del tannin. Vi åkte till Barolo och bokade rum i hotel/restaurant Brezza. Först var vi från det vackra och kuperade landskapet entusiastiska och Barolo som en trevlig liten ort. Till middagen bokade vi ett bord på restauranten som tillhör hotellet. Vi beslutade att äta typiska lokala specialiteter. Detta var naturligtvis Vitello Tonnato som aptitretare, sedan blev det en Brasato al Barolo och till efterrätt en Torta di Nocciole. Som vin drack vi förstås en husets Barolo - Brezza's vingårdar ligger på Cannubi höjden strax intill och dom gör mycket goda Barolo här!
Vilken överraskning! Ett toppen vin! Varför säger dom att det är så svårt och tungt? Vinet var verkligen kraftigt men med en härlig bouquet, härlig finish, komplex struktur. Då tänkte jag att det var inte sista gången som vi dricker en Barolo! Dessutom god matt! Och alla mycket trevliga människor. Vad mer kan man önska?
Nästa dag beundrade vi det unika landskapet innan vi körde hem. Vilken upplevelse!
Det var nu klart - hit måste jag återvända, men först ska jag samla mer information om Piedmont. Vi var sedan ofta i Piemonte och har lärt känna många trevliga människor, inklusive Hotel Barbabuc och ägaren signora Beccaria Manzone samt tryffelsökaren Ezio Costa.
Så en dag tänkte jag att jag måste skriva en bok om vinodlarna, viner och lokala delikatesser. Så kanske jag kan inspirera andra människor att besöka detta område, som jag bland annat gjorde med min danske vän Jörgen Hansson, när vi körde runt i Piemont. Han har nu grundat ett företag i Danmark och importerar viner och delikatesser från Piemonte och ordnar även vinresor till Piemont.

Piedmont - Viticulture and Wine Growers

Innehållet in den första vinboken - V1

När jag planerade boken, ville jag också få utlopp för min entusiasm för fotografering vid dom planerade besöken med vinproducenter i Piemont. Inte bara det underbara landskapet utan också vinodlarna och vinkällarna var intressanta för fotografering. När jag startade 1999, var kamerautrustningen analog, dvs Hasselblad och Leica. Kort därefter kom de första professionella digitalkamerorna. Nästan alla bilder i den första upplagan togs med Hasselblad och naturligtvis i svart/vit - jag tycker fortfarande det är mycket intressant
. Men jag var intresserad inte bara av att smaka vinerna eller betygsätta dom utan också av de människor som är "bakom vinet", det vill säga hur man tänker över arbetet som vinodlare när producerar så goda viner. Så jag har delat upp bokens innehåll i fyra sektioner: den person eller familj som driver vingården, vinodlingarna och deras unika egenskaper, vinkällaren, där allt kommer tillsammans och slutligen vinerna själva. Så kan jag följa alla stegen i processen från början fram till den slutliga produkten.
För version 1 av boken, besökte jag cirka 25 vingårdar och spelade in intervjuerna på band. Dessutom gjorde jag intervjuerna med signora Beccaria och Ezio Costa, som jag träffade på en gatufestival i Novello, i Hotel Barbabuc. Boken hade jag då utformat som en två-språkig bok. Hur mycket arbete som faktiskt ligger bakom märkte jag först när arbetade med den andra upplagan. Ett år har snabbt gått förbi …

Vinodlare och viner

I början valde jag några kända vinproducenter, men under intervjuerna fick jag ofta förslag på vilka andra vinodlare jag borde besöka och så blev strukturen på innehållet som helhet dynamiskt. Fokus var då vingårdar i Barolo området och i Barbaresco-området. Upplevelserna från alla intervjuerna kommer alltid att bli kvar i minnet. Alltid omgiven av trevliga människor, ibland blev jag inbluden till lunch efter intervjun direkt på vingården med god mat och naturligtvis olika viner. Ibland blev jag inbjuden till en lokal trattoria för lunch med en hel meny och flera viner. I efterhand, tänkte jag på hur det egentligen var med att köra bil efteråt ...
Trevliga vingårdar, god mat, gott vin, bra stämning och jag skulle kunna fortsätta... Dåliga viner finns det inte här - för var och en det finns alltid ett gott vin!

Vinodlarna i den första utgåvan

Följande vinodlare och personer finns med i den första utgåvan: Elio Altare, Bricco Maiolica, Piero Busso, Ca´ Viola, Domenico Clerico, Aldo Conterno, Giacomo Conterno, Coppo, Giovanni Corino, Ruggeri Corsini, Luigi Einaudi, Piero Gatti, Attilio Ghisolfi, Elio Grasso, Silvio Grasso, Malvirà, Giovanni Manzone, Moccagatta, Giuseppe Nada, Paitin, Pecchenino, Pellisero, Renato Ratti, Bruno Rocca, Paolo Scavino, Fratelli Seghesio, La Spinetta, Castello di Verduno, Eraldo Viberti, Ezio Costa, Signora Beccaria, Castelmagno - the diamond cheese

Den uppdaterade eBook versionen - Version 1

Den första versionen i svart/vitt tycker jag fortfarande är mycket intressant och jag har omarbetat texterna en del för att återspegla förändringar hos vinproducenterna och återspegla deras nya vinkällare. Bilderna är så förblivna som dom ursprungligen var. Några vinproducenter har tyvärr dött - men har lämnat starkt minne efter sig. När jag besökte Giovanni Conterno och tog foto av honom, sade han: "Det är inte mig du ska fotografera utan mina vingårdar och viner – jag är förgänglig men vinerna blir kvar "- några år senare dog han - en mycket stor vinodlare.

Piemont


 1. Röda viner

  Bekannta rödviner som Barolo, Barbaresco, Barbera, Dolcetto, Grignolino, Freisa, Nebbiolo

 2. Vita viner

  Bekannta vita viner som Arneis, Favority, Rossese, Nas-Cetta, Moscato d'Asti

 3. Specialiteter

  Några exmpel: Trüffel, Torrone, Hazelnuss, Plin, Castelmagno, handgemachte Grissini

 4. Möjligheter till övernattning

  Här ett par möjligheter att rekommendera: Tra Arte&Cerche in Monchiero, Le Viole in Vergne,

 5. Trüffel

  En stor tryffelsökare: Ezio Costa, Tra Arte&Cerche in Monchiero