BookStore

Vinböcker om vinodlare, viner och regionala specialiteter i Piemont

drop

Välkommen till mina vinböcker om Piemont!

Bakgrund

Under åren som gått har jag har besökt ett antal berömda vindistrikt i USA, Frankrike, Spanien, Tyskland och Italien. Piemontregionen i Italien har gjort ett starkt intryck på mig där jag fann en väldigt intressant blandning av natur, kultur, människor och vin. När jag började att dokumentera mina intryck ville jag kombinera några av mina intresseområden som vin, foto, digital bildbehandling och naturligtvis människorna och kulturen. Huvudsyftet med boken är att presentera människorna bakom vinet då jag tror att detta speglar vinet som de producerar.

Piedmont - Viticulture and Wine Growers

Piemonts vinhistoria i korthet

Piemonts vinhistoria liknar andra italienska vindistrikt. Vinerna från Piemont sägs vara kända redan under romartiden. Men Piemontregionen blev inte bara känd som producent av goda viner utan även som en egen provins... Från 1300-talet till mitten av 1800-talet var Piemont en del av regionen Savoie som var en egen region fram till 1861 då dagens Italien grundades. På italienska kallas det för " il Risorgimento"(Umberto Eco har skrivit en spännande bok som handlar om den tiden som heter 'Kyrkogården i Prag” på svenska tror jag. Vid denna tidpunkt fanns det också i norra delen av Italien en region som hette Monferrato. Regionen finns fortfarande kvar i människors sinne men är ingen officiell region utan ett område som kan ses på t.ex. vinflaskor. Det franska inflytandet var betydande under denna period och passagerna genom alperna var viktiga för resor mellan Frankrike och Savoie. Idag är Piemont en stor region som sträcker sig från Aostadalen i norr och nästan ända ner till Medelhavet, till Mittelmeer-Alpen i söder.

Barolo, Barbaresco och många andra underbara viner

Tänker du på viner från Piemont är namn som Barolo och Barbaresco förmodligen några vanliga vinsorter som du kommer att tänka på. Några andra viner du dock bör lägga på minnet, vilka inte är lika kända men som ändå mycket bra eller till och med utmärkta viner, är exempelvis Dolcetto som är ett vin med stark karaktär, och Barbera som är ett mycket gott och fruktigt vin. Nebbiolo, vilket är den druva som användes för Barolo och Barbaresco, är ett vin som också kan drickas ungt. Grignolino hittar du mer i riktning mot Monferrato och norr om Asti, och med en annan smak och en intressant potential. Eller varför inte Ruché, som har en bouquet som påminner om en ros eller kanske Freisa som är en annan stor vinsort. Det finns även andra vita viner som exempelvis Arneis och Favorita, vilka är vita viner som bl.a. dricks som aperitifvin. Andra vita viner som är intressanta att prova och som är producerade på nya druvor är till exempel Nas-Cetta från Novello som är ett utmärkt vitt vin att dricka på sommaren. Ytterligare ett nytt och gott vin är framställt från en druva som heter Rossese(marknadsförs under namnet " Roserto') men som endast erbjuds av ett fåtal vinodlare.

Den första utgåvan

Den första upplagan av denna bok gavs ut 2002 där jag ville visa på omvandlingen av Piemont till en seriös tillverkare av utmärkta viner. Detta var bland annat ett resultat av det arbetet som " Barolo pojkarna”(Domenico Clerico Marco Parusso, Giorgio Rivetti och många fler...), som visade att även Piemont kunde producera utmärkta viner. De redan etablerade vinodlarna producerade goda viner men här visade de också på att det kom en ny generation som införde nya metoder i produktionen och som kunde producera utmärkta viner. Dessutom finns det nya och mindre vinodlare med avsikt att producera utmärkta viner vilka också behöver uppmärksammas.

Barrique

Nya trender växer hela tiden fram och en av dessa som jag fått vetskap om under de många besöken hos vinodlarna är att användningen av barrique används mer selektivt nu än tidigare. Några av de vinodlare jag talade med ansåg att användningen av barrique, för Nebbiolo eller Dolcetto-vinerna, är inte den bästa förvaringen för dessa typer av viner. Å andra sidan verkar det vara bättre att använda barrique till Barbera, som "stödjer" mognaden av Barbera. Trenden tycks nu vara att mellanstora eller stora ekfat är att föredra för Nebbiolo för att främja elegansen av Nebbiolo druvan. För Barolo och Barbaresco druvorna är detta vad som har använts under en lång tid.

Monferrato

Monferrato är ett område som fanns tidigare men som inte existerar idag som officiell region efter bildandet av dagens Italien( il Risorgimento) 1861. I dag är det istället ett distrikt och namnet används fortfarande eftersom det var välkänt för sitt goda vin. Distriktets södra del låg då delvis i regionen Cuneo, den östra delen delvis i regionen Alessandria och Asti. Distriktet som huvudsakligen ligger norr och öster om Asti överskuggas idag av de berömda Barolo- och Barbarescovinerna. Monferratos berömda historia gav mig idén att besöka några av vinodlarna i Monferrato för att se vad de gör i dag. Det första besöket gjorde jag hos en vinodlare i Cella Monte, La Casaccia(mer om detta senare) men det kom inte att bli det sista besöket i den regionen!

Piemont


 1. Röda viner

  Bekannta rödviner som Barolo, Barbaresco, Barbera, Dolcetto, Grignolino, Freisa, Nebbiolo

 2. Vita viner

  Bekannta vita viner som Arneis, Favority, Rossese, Nas-Cetta, Moscato d'Asti

 3. Specialiteter

  Några exmpel: Trüffel, Torrone, Hazelnuss, Plin, Castelmagno, handgemachte Grissini

 4. Möjligheter till övernattning

  Här ett par möjligheter att rekommendera: Tra Arte&Cerche in Monchiero, Le Viole in Vergne,

 5. Trüffel

  En stor tryffelsökare: Ezio Costa, Tra Arte&Cerche in Monchiero